Teraz jest 3 października 2024, o 15:42 Wyszukiwanie zaawansowane
Słoneczna napisał(a):Znamy się dwa lata, niedawno poprosił mnie o ręke... Kocham go i chcę z nim być, ale... (...) Ja tka bardzo nie chcę czuć, ze musze wybierać pomięzy wiarą, a nim...
Tomek napisał(a):Ty przez małżeństwo z 'niepraktykującym' raczej nie odejdziesz od wiary.
Wiki napisał(a):Tomek napisał(a):Ty przez małżeństwo z 'niepraktykującym' raczej nie odejdziesz od wiary.
Czytanie w przyszlosci, zwlaszcza ludzi, ktorych nie znamy... to lubie
Słoneczna napisał(a):Gdy co niedzielę wychodziłam z rodzicami na Mszę było to zupełnie oczywiste i nie podlegało żadnej dyskusji, nie trzeba było się nad niczym zastanawiać.
Kiedyś mi powiedział, ze trochę na zasadzie "na złość mamie odmrożę sobie uszy" - bo nawet gdy chciał iść ,a mama podczas rozmowy telefonicznej pytała, czy chodzi do kościoła, to ochota mu przechodziła.
Słoneczna napisał(a):Bardzo, bardzo dziękuję za każde słowo:)
Tomku, napisałeś "z tego co wiem, wiara tylko żony/męża może przyczynić się do zbawienia obu małżonków (niech lepiej potwierdzi/zaprzeczy temu ktoś lepiej zorientowany w teologii)". Bardzo chciałabym aby ktoś to potwierdził. To bardzo dla mnie ważne i budujące słowa.
KKK napisał(a):1637 W małżeństwach, gdzie występuje różnica religii, strona katolicka ma szczególne zadanie: "Uświęca się bowiem mąż niewierzący dzięki swej żonie, podobnie jak świętość osiągnie niewierząca żona przez <<brata>>" (1 Kor 7,14). Wielką radością dla współmałżonka chrześcijańskiego i dla Kościoła jest, jeśli to "uświęcenie" doprowadzi w sposób wolny do nawrócenia drugiej strony na wiarę chrześcijańską. Szczera miłość małżeńska, pokorna i cierpliwa praktyka cnót rodzinnych oraz wytrwała modlitwa mogą przygotować niewierzącego współmałżonka do przyjęcia łaski nawrócenia.
Słoneczna napisał(a):Wiedziałam do początku że jego wiara nie jest taka jak moja.. A może jest taka sama, ale inaczej ją widać... Miałam nadzieję, że z czasem "przyzwyczai" się do coniedzielnych wyjść do kościoła.
(...)
Boję się pytać dzieci" dlaczego tata zostaje w domu, a my idziemy na msze???
Czy ejst tu jakieś wyjście... Ja tka bardzo nie chcę czuć, ze musze wybierać pomięzy wiarą, a nim...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość