Teraz jest 21 maja 2024, o 18:32 Wyszukiwanie zaawansowane
fiamma75 napisał(a):
Również gotujemy a właściwie pieczemy warzywa bez wody i bez soli (można ew. polać dno garnka wodą i dodać pół szczypty soli jak ktoś musi) - smak niezrównany, nie traci się też cennych witamin - ziemniaki można same jeść- są tak pyszne. Wiem, że podobne efekty można uzyskać za pomoca szybkowarów. Polecam więc ten sposób gotowania.
MamaJasia napisał(a):Strucle - banalnie proste! JAKA TEMP CZAS PIECZENIA??????????????????
ok. 1 kg maki
10 dag drozdzy
4 jajka
4 lyzki smietany
1 margaryna [lub maslo]
6 lyzek cukru [ jesli nadzienie bedzie inne niz makowe to wiecej ok 10 lyzek]
Szklanke maki wymieszac z drozdzami, tak by staly sie sypkie.
Do tego dodac pozostale skladniki. Maslo rozpuszczone.
Ugniatac, az ciasto bedzie mialo jednolita mase.
Podzielic ciasto na 4 czesci. Rozwalkowac prostokaty, smarowac farszem i zwijac. Nastepnie przelozyc do blaszki i zostawic na ok 15 minut [jesli mamy wiecej czasu moze byc nawet 30].
Nadziewac mozna masa makowa, serem bialym - oto propozycje.
Ser wymieszac z cukrem pudrem i gotowe
Ser wymieszac z jajkiem i gotowe
Ser wymieszac z lyzka budyniu waniliowego
Nadzienie orzechowe:
Ubic na sztywno 2 bialka, dodac 2 -3 lyzek cukru pudru, wymieszac. Na koncu dodac zmielone orzechy. Mozna zrobic orzechowy mix.
Nadzienie jablkowe:
Z ok 4 jablek - ucieramy jabluszka, w rondelku dusimy chwile, dodajemy cynamon. Jesli sa malo kwasne dodac na koncu sok z cytryny. Jesli za bardzo kwasne, dodac cukier do smaku
Powrót do Wychowanie dzieci w rodzinie
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 30 gości