poczułam się wywołana do tablicy; poszukałam trochę i ogarnęła mnie załamka- kawa to raz, zrezygnowałam w dużej mierze z niej teraz gdy jestem w ciąży i gdy planowałam, ale zdarza mi się pic dużo coli (świetny docukrzacz przy hipoglikemii u cukrzyków; glukoza w tabletkach powoduje już u mnie odruch wymiotny, a żaden sok nie wchłania się aż tak szybko) - a cola to też kofeina;
po kolei: Przewodnik Lekarza 9/2004;
Kawa – zagrożenie czy ochrona; autorzy: Teresa Kosicka, Hanna Kara-Perz, Jerzy Głuszek:
" Śledząc bieżące piśmiennictwo, można zauważyć zarówno korzystne, jak i negatywne skutki działania kofeiny na nasz organizm.
1. Kofeina i jej metabolity (teofilina i teobromina) zwiększają wydzielanie neuromediatorów, przez co wpływają pobudzająco na czynności psychomotoryczne ośrodkowego układu nerwowego, ułatwiając procesy myślowe, polepszając nastrój i usuwając zmęczenie.
2. Substancja ta wpływa także na układ krążenia, co przejawia się przyspieszeniem czynności serca, krótkotrwałym zwiększeniem pojemności wyrzutowej mięśnia sercowego oraz łagodnym podwyższeniem ciśnienia tętniczego. Rozszerza naczynia wieńcowe, wzmagając przepływ krwi, lecz jednocześnie znacznie zwiększa zapotrzebowanie mięśnia sercowego na tlen, co może być przyczyną nasilenia dolegliwości wieńcowych. Wypicie zbyt mocnej kawy może stymulować zaburzenia rytmu serca.
3. Kofeina wpływa na metabolizm ustroju, nasilając procesy lipolizy w tkance tłuszczowej oraz glikogenolizy w mięśniach szkieletowych.
4. Działa ona rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli.
5. Jednym z efektów działania tego związku jest zwiększenie diurezy.
6. Kofeina rozszerza naczynia krwionośne obwodowe, z jednoczesnym odruchowym skurczem naczyń mózgowych. To ostatnie działanie znalazło zastosowanie w łagodzeniu bólów głowy.
7. Związek ten pobudza sekrecję soku żołądkowego.
8. Sprzyja wypłukiwaniu wapnia i magnezu z kośćca.
9. Nadmierne spożycie kofeiny może wywołać objawy niepożądane, takie jak nadmierna pobudliwość, niepokój, bezsenność, wzmożona potliwość, przyspieszenie oddychania, przyspieszenie rytmu serca, skurcze dodatkowe, nasilenie bólów w chorobie niedokrwiennej serca oraz nasilenie dolegliwości dyspeptycznych.
Od II połowy XX w. wiadomo, że w kawie oprócz kofeiny znajdują się także inne substancje chemiczne. Do chwili obecnej wykryto ponad 700 takich związków.
Jednym z istotnych składników kawy (od którego zależy smak i aromat tego napoju) jest grupa związków polifenolowych (głównie kwas chlorogenowy, chinowy i kawowy). Efekty biologiczne działania tych substancji są bardzo złożone i obejmują m.in.:
– działanie przeciwnowotworowe związane z aktywnością antyoksydacyjną i wychwytem wolnych rodników tlenowych (porównaj: kawa a nowotwory),
– hamowanie powstawania blaszki miażdżycowej w następstwie obniżania oksydacyjnej modyfikacji LDL,
– działanie przeciwzapalne,
– działanie przeciwbakteryjne,
– opóźnienie rozkładu witaminy C w organizmie,
– zdolność wiązania metali ciężkich z diety,
– ograniczenie wchłaniania żelaza i przyswajalności białek – dlatego niewskazane jest picie kawy w trakcie lub zaraz po posiłkach, z uwagi na możliwość nasilania niedoboru żelaza.
Inny związek obecny w kawie – trigonelina, w trakcie procesu palenia ziaren przekształca się w kwas nikotynowy (witaminę PP). Filiżanka kawy może zawierać ok. 10 proc. dziennego zalecanego spożycia tej witaminy (...)
Picie kawy a przebieg ciąży
U kobiet planujących poczęcie dziecka lub w okresie ciąży nie zaleca się picia kawy w ilości przekraczającej 300 mg kofeiny/dobę [35]. Wyższe dawki kofeiny mogą bowiem prowadzić do wielu efektów niepożądanych u matki i płodu (działanie toksyczne, wpływ na układ sercowo-naczyniowy, gospodarkę wapniową). Picie większych ilości kawy, tj. przekraczających wymienioną powyżej dawkę 300 mg kofeiny/dobę przez kobiety w ciąży może być także przyczyną niskiej masy urodzeniowej noworodków i obniżonej masy łożyska [36]. Wyjaśnienia powyższych faktów są liczne. Na skutek słabego metabolizowania kofeiny przez niedojrzałą wątrobę płodu okres półtrwania kofeiny wydłuża się i osiąga w 3. trymestrze ciąży ok. 18 godz. Kofeina z łatwością przenika przez łożysko, hamuje aktywność hormonu wzrostu i przez wpływ na cAMP może oddziaływać na rozwój komórek płodu [37]. Substancja ta blokuje także receptory adenozyny, przez co wzmaga wrażliwość komórek na niedotlenienie. Następstwem picia znacznych ilości kawy jest także wzrost katecholamin u ciężarnych, co prowadzi do gorszego przepływu krwi przez łożysko [38].
Kawa zawierająca kofeinę jest najprawdopodobniej najczęściej stosowaną na świecie substancją o działaniu farmakologicznym. Przegląd bieżącego piśmiennictwa nie dostarcza jednoznacznej odpowiedzi, czy kawa jest dobrym, czy złym napojem. Interesujący wydaje się korzystny wpływ tego napoju w cukrzycy typu 2, chorobie Parkinsona i nowotworach jelita grubego. Wydaje się jednak, że także w przypadku picia kawy należy zachować tzw. złoty umiar. Aktualnie uważa się, że przeciętne dawki kofeiny (jako najważniejszego składnika kawy), tj. niewywołujące efektów niepożądanych wynoszą wg normy niemieckiej poniżej 400 mg/dobę (co odpowiada 6 mg/kg m.c./dobę u przeciętnej osoby ważącej 65 kg). W USA i Wielkiej Brytanii normy te są niższe i wynoszą odpowiednio 4 mg/kg m.c./dobę i 3 mg/kg m.c./dobę. Kobiety planujące poczęcie dziecka i w okresie ciąży mogą spożywać do 300 mg kofeiny/dobę (co odpowiada 4,6 mg/kg m.c./dobę u przeciętnej osoby ważącej 65 kg). Z uwagi na zawartość kofeiny w innych niż kawa produktach spożywczych, takich jak herbata (zawartość kofeiny od 20 do 73 mg w 100 ml), cola, kakao i czekolada (zawartość kofeiny 5–20 mg w 100 g) opracowano także dopuszczalne dawki kofeiny dla dzieci. Wynosi ona wg norm niemieckich <2,5 mg/kg m.c./dobę, w USA <1 mg/kg m.c./dobę, natomiast w Wielkiej Brytanii <3 mg/kg m.c./dobę [35]. "
ze strony
http://twoja-ciaza.com.pl/zagrozenia.php : "Kofeina
Zacznijmy od tego, że kofeina zawarta jest nie tylko w kawie, ale również w innych produktach np. herbacie, coli. Im więcej przyszła matka wypija jej w codziennej diecie, tym większa jest możliwość negatywnego wpływu kofeiny na płód. Według badań wypijanie 4 i więcej filiżanek kawy dziennie może powodować zaburzenia pracy serca płodu. Kofeina jest moczopędna, powoduje odwodnienie i odwapnienie organizmu. Nie jest to na pewno korzystne dla przyszłej mamy ani dla jej dziecka. Poza tym nadmiar kofeiny utrudnia wchłanianie żelaza, które potrzebne jest do prawidłowej produkcji hemoglobiny zawartej w czerwonych krwinkach. Jeśli więc tylko zdołasz zastępuj kawę sokami owocowymi i wodą mineralną, a jeśli musisz ją czasem wypić to zrób to wraz z posiłkiem, wtedy ewentualne skutki uboczne są mniejsze."
i na koniec tabelka z zawartością kofeiny:
Przeciętna ilość kofeiny w jednej porcji
Kawa rozpuszczalna 75 mg w filiżance o pojemności 190 ml
Kawa parzona 85 mg w filiżance o pojemności 190 ml
Herbata parzona 50 mg w filiżance o pojemności 190 ml
Napoje energetyzujące z dodatkiem kofeiny lub guarany 28 - 87 mg w szklance o pojemności 250 ml
Napoje typu cola (zwykłe i light) 8 - 53 mg w szklance o pojemności 250 ml
Niektóre napoje bezalkoholowe 24 mg w szklance o pojemności 250 ml
Czekolada 5,5 - 35,5 mg w tabliczce 50 g
znalezione na:
www.izz.waw.pl