W pochwie występuje specyficzna milkroflora, to jest różne bakterie, które tam być muszą. Bakterie podczas swojego metabolizmu wykorzystują cukry i wytwarzają z nich kwas mlekowy. Mało kwasu może oznaczać, że coś jest nie tak z twoją mikroflorą. Przez to środowisko w pochwie nie jest takie jak powinno być (z kwaśnego staje sie alkaliczne). Czy ma to wpływ na żywotność plemników, tego niestety nie wiem, bo nie jestem ginekologiem.
Co mogę poradzić to REGULARNIE (np. codziennie) zacząć spożywać jogurty (zwłaszcza zawierające bakterie probiotyczne np: Bifidobacterium, L. acidophillus - oznakowane jako Biojogurty). Obecnie dostępne są też na rynku napoje probiotyczne, np. Actimel. Bakterie spożywane z tymi produktami regularnie z pewnością zwiększą ilość kwasu mlekowego ( o ile nie bedziesz jednocześnie brać antybiotyków, bo antybiotyki zabijają nawet te bakerie, które są dla nas korzystne). Oczywiście na widoczną poprawę trzeba będzie trochę poczekać.
Pozdrawiam