AnnaLorenka napisał(a):Juana masz jakieś sprawdzone przepisy na dania z amarantusem i z orkiszem? Oba chyba regulują trawienie (mój czterolatek też cierpi na zaparcia), więc może mu pomogą. Tylko jak to podawać żeby było zjadliwe?
Z góry dzięki za pomoc
Amarantus dodaję do kaszek i do zupki. Jak gotuję sobie to również wsypię łyżkę do zupy. Popping amarantusowy można dodawać do deserów, do jogurtu.
Robiłam też Ciasto amarantusowe z jabłkami. Przepisy na ciasto i inne znajdują się na stronie
producenta w zakładce
przepisy.
Jeśli chodzi o orkisz to na razie używam tylko mąki i w niektórych przepisach mieszam ją z mąką pszenną, np. robiąc racuszki z serkiem homogenizowanym.
Podaję przepis:
Składniki:
-szklanka mąki pszennej (u mnie 3/4 orkiszowej i 1/4 białej)
-serek homogenizowany naturalny lub waniliowy (150 - 200 g, u mnie naturalny)
-dwa jajka
-łyżeczka sody
-łyżka miodu (lub cukru)
-olej do smażenia
Wszystkie składniki zmiksować. Na mniejszej patelni bądź w rondlu rozgrzać niezbyt głęboką warstwę oleju (na wysokość ok. 1,5 cm). Na dobrze rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć z obu stron do zrumienienia. Racuszki odsączać na papierowym ręczniku, podawać gorące, posypane cukrem pudrem (którego u mnie zabrakło).
Uwagi: aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco rozgrzany, należy wrzucić nań kawałeczek chleba. Jeśli zrumieni się on w dość szybkim czasie, znaczy że temperatura jest odpowiednia, natomiast jeśli zacznie nasiąkać tłuszczem i skórka nie zrumieni się - to znak, że tłuszcz powinien być bardziej rozgrzany. Gaz powinien być nie za duży, bo wtedy racuszki szybko się przypalą, ale też nie za mały - nie przyrumienią się i nasiąkną tłuszczem.
Smacznego!
Źródło
Źródło