przez agnieszka_l » 9 maja 2011, o 22:31
Witam,
Od roku biorę Yasminelle. Chciałabym przejść na NPR. Rozumiem, że przynajmniej 3 pierwsze potabletkowe cykle wykluczają współżycie w I i II fazie cyklu ze względu na nieczytelny śluz, więc współżyć mogłabym dopiero po owulacji potwierdzonej skokiem temperatury. Problem polega na tym, że jeszcze przed rozpoczęciem brania tabletek bardzo często nie miałam w ogóle owulacji (próbowałam wtedy stosować NPR, ale wykresy wychodziły mi bez sensu, zaniepokoiło mnie to, więc zrobiłam badania hormonalne, które potwierdziły za niski poziom hormonu luteinizującego). Wygląda więc na to, że jako świeżo upieczona żona będę czekać w abstynencji w kilku pierwszych cyklach na skok temperatury, który może w ogóle nie nadejść z powodu braku owulacji, i tak aż do następnej miesiączki. I to może trwać miesiącami, a ja, niedoczekawszy się III fazy, będę się bała w takiej sytuacji współżycia przynajmniej przez pierwsze pół roku ze względu na zdrowie dziecka... Bardzo proszę o poradę, co w takiej sytuacji zrobić.